May 15, 2023

Toeristische autoroute - Trois Villages

Een leuke rondrit langs drie pitoreske dorpjes. We rijden eerst naar Wannegem-Lede, vervolgens naar Nokere en nadien naar Mullem en eindigen terug bij De2Pk'tjes in Kruisem. Door de afstand is deze route ideaal als 'Sunsetcruise' of afterwork eventueel in combinatie met de Apéro formule. We rijden o.a. via enkele kastelen en kerken, Lozer(bos), Wannegem-Lede, Nokereberg, Ooike, Mullem, Den Ast, ... . (Reistijd: 1/2 dag - 47 km).

 

Kasteel della Faille d’Huysse – km 6

Vanaf 1654 is het kasteeldomein, gelegen langs de Kasteelstraat te Lozer, eigendom van de familie della Faille d’Huysse. Het fraaie kasteel heette in de 17de eeuw ‘’t Goed Uplosere’. Het blokvormig kasteel verwierf zijn huidig neoklassiek uitzichttijdens verbouwingen in de 18de eeuw.

Tot de aanhorigheden behoren o.a. een poort gebouw, koetshuis, neerhof, dienstgebouwen en een torenvormig tuinpaviljoen. In het bosrijke kasteelpark (13 ha) liggen enkele grote vijvers. Vanaf het kasteeldomein leidt een dubbele dreef naar de O.-L.-Vrouw van Bijstandkerk. Bron: Lozerkasteel.be

 

Lozerbos – km 8

Het Lozerbos is een bos in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het bosgebied ligt op het grondgebied van de gemeente Kruisem. De beboste oppervlakte bedraagt ongeveer 44 ha en is hoofdzakelijk eigendom van de familie della Faille d'Huysse, die het Kasteel van Lozer bewoont, en het OCMW van Oudenaarde. Bron: Wikipedia

 

Schietsjampettermolen – km 16

Deze molen kende een bewogen geschiedenis. Het was bekend dat op deze plaats in Wannegem-Lede ooit een windmolen werd opgericht in voor 1571. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' genaamd, stortte evenwel in op 27 oktober 1959. De huidige molen stond tot 1982 in het West-Vlaamse Houthave en werd vermoedelijk opgericht in 1796. Bij de aanvangsfase van de verhuis naar Wannegem-Lede werd de molen met hand en tand verdedigd door de toenmalige Houthaafse veldwachter, die zelfs niet aarzelde zijn pistool te trekken en te schieten. Vandaar de naam van deze molen. Bron: tovpubliek

 

Sint-Machutuskerk – km 17

De Sint-Machutuskerk kreeg het op het einde van de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren. Bij de heropbouw kwam er echter hulp van de andere kant van de oceaan. Henri Gabriëls, de bisschop van Ogdensburg, een stad in de Amerikaanse staat New York, schonk de kerk twee mooie glasramen. De gulle schenker was geen onbekende in Wannegem. Henri was hier geboren als derde kind (van negen) van metselaar Leopold en naaister Rosalie.

 

Nokere Berg - km 20

Nokere Berg is de kasseistrook die beroemd is als aankomstplaats van Noekere Koerse.

  • Lengte : 0.43 km
  • Stijging : 12 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 3     m / 100 m - 2.55 %
  • Maximale hellingsgraad :     5.79 %

 

Kruidenkwekerij Claus – km 22

Kruiden Claus is een kruidenkwekerij gespecialiseerd in de teelt van kruiden in pot. Groothandelaar en particulier kunnen er terecht voor een groot assortiment kruidenplanten, aardbeiplanten, eetbare bloemen en vergeten groenten: culinaire tuinkruiden, bijzondere kruidenplanten, medicinale kruidensoorten, aromatische planten en bijzondere vergeten groenten in alle geuren, kleuren en smaken.

 

Kasteel van Nokere – km 25

Het kasteel van Nokere ofwel Kasteel Casier, genoemd naar de eigenaren uit het geslacht Casier. Het kasteel dateert van voor de 16de eeuw en is in 1596 afgebrand. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, diein 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Van 1773 tot 1783 werden de twee zijvleugels opgetrokken en kreeg het kasteel zijn huidig classicistisch uitzicht.

 

Doorn – km 33

Dit is een gekendekasseistrook waarop men in de Ronde van Vlaanderen fietst.

·      Licht dalend. Kasseistenen liggen er niet optimaal bij.

·      Afstand: 1650m

·      Moeilijkheidsgraad: 4

 

Kerk van Mullem – km 36

De Sint-Hilariuskerk heeft een vierkante toren in Doornikse kalksteen, die vroeger met de Schelde gemakkelijk waren aan te voeren, in Romaanse stijl opgetrokken, en dateert uit de 12e eeuw. Nestplaats voor Gierzwaluwen. Er is ook door RLVA een (kerk) uilenbak geplaatst. De pastorij met tuin en wal sluit mooi aan bij de kasteeltuin, in de voortuin een prieeltje gemaakt met linden.

 

Kasteel van Mullem 'de Gerlache' – km 37

Verscholen in het park met indrukwekende bomen, staat het mooie kasteel ter Ast of kasteel 'de Gerlache'. Dit goed onderhouden kasteel, in Franse stijl met het befaamde mansardedak, werd in het begin van de 20e eeuw, van een groot herenhuis verbouwd door Georges van oost (geboren in 1866). Het vroegere herenhuis diende als buitenverblijf van architect Roelandts, die ook het Gentse justitiepaleis bouwde. Was astronoom in zijn vrije tijd en bouwde hiervoor een speciaal torengebouwtje. 

Horecatips op deze route:

De Zandvlooi – km 9,50

Gelegen aan de voet van de Vlaamse Ardennen, tussen Schelde en Leie, dicht bij de Zwalmstreek en aan de rand van de Lozerse bossen. In een rustige omgeving treft men er een volkse sfeer aan met speelplein - krulbollen - terras - café - snacks - pannenkoeken -ijscoupes -verschillende streekbieren. Voor meer informatie klik hier.

De Valleihoeve – km 34

Gezellig terras op de hoevewaar je steeds heerlijke hoeve producten kunt nuttigen of verkrijgen om thuis verder van te genieten. Naast dit alles bieden ze ook valleigolf aan. Een leuke plattelandsactiviteit midden in de weide voor jong en oud. Voormeer informatie klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
Facebook
Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

- Authentieke cafés in de Vlaamse Ardennen

Op zoek naar inspirerende teambuilding tips? Heeft u behoefte om even afstand te nemen van de dagelijkse werkzaamheden en samen met uw collega's of vrienden te werken aan het functioneren van het team? Een mooie manier om de kracht van het teamwork verder te vergoten, is natuurlijk een inspirerende teambuilding activiteit. Maar wilt u dit wel combineren met de nodige ontspanning? Dan hebben we een aantal leuke teambuilding tips voor u in de Vlaamse Ardennen. Laat u daar om inspireren door bovenstaand aanbod. We wensen je bij voorbaat een geslaagde activiteit toe.
U kunt bovendien aansluitend genieten van een heerlijk diner in één van de talrijke restaurants aan in de Vlaamse Ardennen. Genoeg ingrediënten voor een geslaagde teambuilding!
Uw team in de watten leggen? Een toffe teambuilding waaraan iedereen plezier beleeft, verhoogt de motivatie en de sfeer op de werkvloer. Een rondrit met een nostalgisch 2pk’tje, al dan niet in combinatie met een activiteit zoals een autozoektocht, apréro box en/of picknick, zal zeker door iedereen geapprecieerd worden!

 

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren vanaf een halve dag.

 

 

No items found.