August 2, 2022

Toeristische autoroute - Ronde

Ontdek Vlaanderens Mooiste met een 2pk. Al huppelend met een 2pk'tje, Dyane of Méhari verken je de mooiste plaatsjes van De Ronde van Vlaanderen, o.a. Berendries, De kapel van de Ronde van Vlaanderen, Taaienberg, Kanarieberg, Koppenberg, Nokereberg etc ... Je kan deze route ook opsplitsen en ergens blijven overnachten in een charmante B&B. (Reistijd: 1 dag - 180 km)

Vlaanderens mooiste - daguitstap.

Vandaag hebben we een 2pk gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute langsheen de mooiste plekken van de Vlaamse Ardennen. We rijden langs de klassiekers van de Ronde van Vlaanderen. Daar we met onze 2pk en 600cc over een beperkt vermogen beschikken gaan we ook steeds in de juiste versnelling moeten vertrekken om de hellingen vlot op te geraken. We vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u30 en komen terug aan om 17u30. We huren de 2cv voor 1 dag bij De2Pk’tjes. De route heeft een reistijd van 1 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of eten. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren.  Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane te huren en/of een Méhari te huren

Den Ast – km 6

Den Ast - Kruisem

Den Ast is een helling in Mullem, deelgemeente van Oudenaarde. De eerste meters zijn geplaveid met kasseien, die snel overgaan in asfalt.

Lengte : 0.37 km

Stijging : 13 m

Gemiddelde hellingsgraad : 3 m / 100 m - 2.57 %

Maximale hellingsgraad : 6.79 %

Ter Biestmolen – km 12

De geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot voor 1063 daar hij toen reeds behoorde tot de bezittingen van de Graaf van Vlaanderen waarvan hij de inkomsten uit de molen schonk aan de toenmalig opgerichte abdij van Ename om in het levensonderhoud van de Benedictijner monniken te voorzien.

Ingrijpende verbouwingen zullen gebeuren vanaf 1868. Eerst wordt het molenaarshuis aangepakt en vergroot in 1871 zoals het jaartal boven de ingangsdeur aangeeft. Daarna is de molen aan de beurt in 1883. Er komen twee bouwlagen bij en een verbreding met vijf meter waarbij de aan de zuidelijke kant langs stromende beek overwelfd wordt en het rad binnen het gebouw komt te liggen. Het voordeel tijdens de winter zonder ijsgang te kunnen malen is graag meegenomen.

De nu nog aanwezige mono-cilinder diesel met verwarmkop stamt wellicht uit 1913. Met het uitbreiden van het elektriciteitsnet in Nederzwalm werd ook nog een Acec-motor van 15 pk in dienst gebracht.

Met de schaalvergroting van de landbouw en de komst van industriële maalderijengingen de molenactiviteiten stilaan verloren. Na een ongeval bij het smeren vaneen lager verloor de laatste molenaar het leven. De activiteit van de molen viel stil en er trad verval in. Sinds 28 juli 1983 is het een beschermd monument.

Paddestraat – km 24

De Paddestraat is een straat in de Vlaamse Ardennen in Velzeke, een dorp in de Belgische gemeente Zottegem. We komen van de Zwalmbeek en rijden via de kasseiweg richting het Romeins Plein te Velzeke.

De weg is een deel van de Romeinse weg Boulogne-sur-Mer - Velzeke - Keulen en ligt dus op de toeristische route Romeinse weg Bavay-Velzeke. De Paddestraat werd in 1995 als monument beschermd.

In het wielrennen werd de Paddestraat meermaals opgenomen in het parcours van de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

Sint-Martinuskerk – km 25

Deze belangrijke kerk kent een complexe geschiedenis. Haar oorsprong gaat terug tot de Karolingische tijd en was dus pre-romaans. Ze was in 963 in het bezit van de benedictijnen van de intussen verdwenen abdij van Saint-Vanne van Verdun, en in 1065 van de abdij van Hasnon, dichtbij Valenciennes, hoogstwaarschijnlijk door toedoen van Boudewijn VI van Vlaanderen.

Boembekemolen – km 44

De Boembekemolen is een watermolen in de Zwalmvallei in het Belgische dorp Michelbeke. De molen staat zowat op de kruising van de Zwalm en het Mijnwerkers pad. De benaming Boembekemolen komt voort van de molenaarsfamilie Boembeke, die hier in 1396 reeds actief was.
In de tweede helft van de 19de eeuw verloor de Boembekemolen geleidelijk aan zijn laatmiddeleeuwse uitzicht. Houten onderdelen werden vervangen door gietijzer en ook de gebouwen zelf werden aanzienlijk uitgebreid. Rond 1900 deed het industriële tijdperk zijn intrede met de plaatsing van een stoommachine die later werd vervangen door de nog steeds aanwezige dieselmotor.

Berendries – km 47

De Berendries werd voor het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen in 1984. De klim bestaat van start tot finish uit asfalt en heeft een maximum stijgingspercentage van 14%. Daarmee is het één van de leukste beklimmingen uit de Vlaamse Ardennen, zeker voor zij die niet van asfalt houden.

Verrebeekmolen – km 55

De stenen windmolen werd vanaf 1789 gebouwd als oliemolendoor J.B. van Damme, op het einde van de 19e eeuw werd het een graanmolen. De molen werkte tot 1938. nadien is de molenkap eraf gehaald en raakte de Verrebeekmolen in verval. In 1983 raakte de molen zwaar beschadigd door een storm, naderhand werd hij volledig ontmanteld. Van 1994 tot 1996 werd de molen naar het oude model heropgebouwd. Sinds 1978 is de Verrebeekmolen beschermd als monument.

Pottelberg – km 63

De Pottelberg is de hoogste heuvel van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. De heuvel ligt in de gemeente Vloesberg, bij de grens van de provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen, aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Nabij de top ligt het gehucht D'Hoppe aan de bosgebieden van het Brakelbos en het Pottelbergbos. De helling is bekend uit de wielerwedstrijd Omloop Het Volk.

Lengte : 1.29 km

Stijging : 25 m

Gemiddelde hellingsgraad : 1 m / 100 m - 0.87 %

Maximale hellingsgraad : 4.85 %

Herberg Moeder Stiene – km 71

"Herberg Moeder Stiene" is een landelijke herberg, volgens lokale bron sinds 1782 al zogenaamd "Moeder Stiene". De cafénaam zou verwijzen naar de toenmalige uitbaatster van deze afspanning, Christine De Wulf uit Armentières die vooraf als kwartiermeester diende in het leger van Napoleon. De herberg staat op de hoek achter vier knotlinden en is bouwkundig erfgoed sinds 05-10-2009. Bij het binnenkomen valt een kleine pancarte op met publiciteit voor hun huisbier 'tripel Moeder Stiene'
Naast zijn huisbier heeft Gunther maar liefst een 90- tal bieren op zijn kaart staan. Voor wie een hongertje heeft kan proeven van zijn zelf klaargemaakte escargots.

Voor wie eens in de Vlaamse Ardennen vertoeft is het zeker een aanrader om eens binnen te wippen.

Ganzenberg – km 75

De Ganzenberg is een helling in de Vlaamse Ardennen gelegen in Maarkedal. Nabij de voet van de Ganzenberg start de beklimming van de Steenberg. Op de top van de Ganzenberg rechtsaf komt Het Foreest naar boven. De helling wordt in de Ronde van Vlaanderen afgedaald na de beklimming van Het Foreest en voor de beklimming van de Steenberg en geldt als een gevaarlijke afdaling.

Lengte : 1.26 km

Stijging : 51 m

Gemiddelde hellingsgraad : 4 m / 100 m - 3.59 %

Maximale hellingsgraad : 7.71 %

Brouwerij Roman – km 82

Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde.

In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle Romy Pils. In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber, een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren 'Ename' en 'Mater Witbier', een troebeltarwebier. Later volgden ook nog 'Black Hole' , 'Adriaen Brouwer Dark Gold' en 'Gentse Strop'. Sinds 2013 komt er ook een jaarlijks kerstbier op de markt: 'Adriaen Brouwer Wintergold'. De huidige bedrijfsleiders zijn Carlo en Lode Roman. In 2017 werden bij een grote vernieuwingsoperatie 'Romy Pils', 'Mater Witbier' en 'Black Hole' hernoemd naar respectievelijk 'Roman Pils', 'Roman Blanche' en 'Roman Black Label', de zogenaamde 'Roman Range'.

Boigneberg – km 85

De Boigneberg is een helling en straat inde gemeente Maarkedal. In 1978 was de Boigneberg nog een smalle kasseiweg in slechte staat, sinds 1979 is het een smalle betonweg. De helling wordt soms beklommen in wielerwedstrijden.

Lengte : 1.02 km

Stijging : 56 m

Gemiddelde hellingsgraad : 6 m / 100 m - 5.85 %

Maximale hellingsgraad : 10.36 %

Kapelleberg – km 87

De Kapelleberg is een heuvel en straat in Maarke, een dorp in de gemeente Maarkedal in de Vlaamse Ardennen. Op de top staat de Vincentiuskapel. De helling is in 2002 opgenomen in het wedstrijdboek van de Ronde van Vlaanderen.

Top 97 m
Hoogteverschil 68 m
Lengte 1.100 m
Stijgings-% 6,2%
Steilste km 14%

Taaienberg – km 93

De Taaienberg is een heuvel en straat in Etikhove. De straat is bestraat met kasseien en werd in 1995 beschermd als monument. De Taaienberg werd regelmatig beklommen in de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Het is een venijnige klim van 800 meter met kasseistroken.

Muziekbos – km 100

Er bestaan verschillende meningen over de verklaring van de oude plaatsnaam. Volgens sommigen zou de naam verwijzen naar de dichterlijke "muzen", anderen houden het bij "muziek" want je hoort een ruisend geluid als de wind speelt door de takken, nog anderen zien "mus" voor moeras, en tenslotte "meuzies" het plaatselijk dialectwoord voor mug - dus een bos waar veel muggen voorkomen. 

Kanarieberg – km 101

De Kanarieberg is een helling in de Vlaamse Ardennen gelegen nabij Ronse. De Kanarieberg beklimt de zuid zijde van de Muziekberg. Op de top ligt het Muziekbos.
De helling is bekend uit Kuurne-Brussel-Kuurne, waarin ze de laatste jaren wordt gesitueerd tussen de Hoppeberg en de Nieuwe Kruisberg.

Koppenberg – km 127

De Koppenberg

De Koppenberg werd voor het eerst ingevoegd in het traject van de Ronde Van Vlaanderen in 1976, maar na de valpartij van de Deense wielrenner Jesper Skibby tijdens de wedstrijd van 1987 werd de Koppenberg voor lange tijd uit het parcours geschrapt uit veiligheidsoverwegingen. Een volgwagen reed zelfs over de fiets van Skibby toen deze op de grond lag op deze helling. Pas nadat de Koppenberg volledig opnieuw aangelegd was in 2002, zette de organisatie van Vlaanderens Mooiste het licht op groen om het peloton opnieuw over de Koppenberg te sturen.

Oudenaarde – km 132

Oudenaarde is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad ligt 30 km ten zuiden van Gent en telt ongeveer 31.000 inwoners, die Oudenaardenaren of Oudenaardisten worden genoemd. Eertijds was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw, maar nog bleef voortduren tot in de achttiende eeuw. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.

Markt van Oudenaarde

Stadhuis

We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. Dit iconische gebouw vormt één geheel met de 14de-eeuwse Lakenhalle en het 16de-eeuwse Belfort in Brabantse laatgotische stijl. Geloof ons, het loont de moeite om dit historische gebouwenensemble in volle glorie te bewonderen. Niet voor niets prijkt het eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst

KIJKEN, KIJKEN EN NOG EENS KIJKEN … is hier de boodschap

De benedenverdieping met markante zuilengalerij voorzien van opmerkelijke spitsbogen. Het centrale Belfort dat gracieus naar de wolken reikt. Weelderig gedecoreerde omlijstingen met kraagstukken waarop engelen, zeemeerminnen en jachttaferelen prijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontsluiert.

Sint-Walburgakerk

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeg gotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de beneden kerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek. De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-loodramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.

Centrum Ronde van Vlaanderen

De energie voelen van Vlaanderens meest iconische wielerklassieker? Ook buiten het seizoen? Dan is dit belevingscentrum helemaal jouw ding. Je duikt in de ziel en de heroïek van de Ronde. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV) schetst de historiek van Vlaanderens meest geliefde koers.

Zowel via de permanente als tijdelijke tentoonstellingen, krijgen flandriens de eer die ze verdienen. Test je kennis en voel de adrenaline, de euforie en het uithoudingsvermogen van de helden.

Dankzij de multimediale aanpak, lijkt het alsof je het live meemaakt. Beeld, klank en projecties brengen je in de sfeer. Wie durft het aan om zelf in het zadel te kruipen? Aan de hand van computersimulaties trotseer je de hellingen en de kasseien. Net echt! Mee in het peloton met Schotte, Merckx of Museeuw. Topsport op zijn best. Al hoef je geen pro te zijn. Het CRVV is eenvoudig weg een gezellige ontmoetingsplaats voor elke wielerliefhebber.

Tip: In de Ronde-shop vind je originele geschenken en souvenirs.

Klik hier voor meer info.

Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) - Oudenaarde

Nokereberg – km 152

In de wielersport wordt de helling meermaals beklommen in verschillende klassiekers. De helling bestaat geheel uit kasseien.

Lengte : 0.43 km

Stijging : 14 m

Gemiddelde hellingsgraad : 3 m / 100 m - 2.51 %

Maximale hellingsgraad : 6.36 %

Nokere berg

Huisekoutermolen – km 164

Huisekoutermolen

Zowel de molen als de site zijn als waardevol erfgoed door de overheid erkend en dan ook uitdrukkelijk beschermd tegen de ijver van grondspeculanten en verkavelaars.

Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

Horecatips op de route:

In de Kroon (+/- km 4)

In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.

Klik hier voor meer info.

Klein Zwitserland (+/- km 15)

Het cafeetje ligt zalig verscholen in het groen, maar is niet gemakkelijk te vinden. Je rijdt best naar de Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat 48, Munkzwalm. Rechts naast de hoeve rijd je het doodlopende straatje in dat uitkomt aan het cafeetje.

Klik hier voor meer info.

Moeder Agnes (+/- km 53)

Al 25 jaar ontvangt Moeder Agnes jullie in de familiale hoeve. Gwénaël en Audrey bieden jullie een klassiek maar gulle keuken aan dat perfect overeenkomt met de seizoen producten. 

Klik hier voor meer info.

’t Barakske (+/- km 63)

De keuken is open vanaf 12 tot 14u en van 18 tot 21u. Tussendoor kan u hier steeds terecht voor een drankje & een klein hapje! Gesloten op dinsdag.

Klik hier voor meer info.

't Hof Wijmenier (+/- km 90)

t Hof Wijmenier is een leuk weekend café met een uitgebreide streekbierenkaart, enkele leuke biercocktails en leuke dingetjes om de kleine honger te stillen. Binnen bij de kachel of buiten op het aangenaam zuiders terras is het leuk vertoeven voor jong en oud.

Klik hier voor meer info.

't Hof Wijmenier

Vintage Café (+/- km 113)

Het vintage café van het Hofke ter Musse is ingericht in de oude stallingen. Het behoud van zoveel mogelijk originele elementen, het gebruik van oude materialen bij de renovatie en de inrichting met vintage meubelen en decoratie geven het een gezellige en aparte sfeer.

Klik hier voor meer info.

De Carillon (+/- km 131)

Zeventiende Eeuws bak- en zandstenen huisjes van twee bouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St.Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.

Klik hier voor meer info.

Peleton café (+/- km 131)

Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wielerliefhebber. Om krampen, een appelflauwte of andere kwaaltjes te voorkomen is een tijdige bevoorrading onontbeerlijk. Vraag dat aan eender wie in het peloton. De opname van vocht, suikers, koolhydraten en eiwitten wordt verzekerd in ons Peloton Café.

Klik hier voor meer info.

De Valleihoeve (+/- km 162)

Gezellig terras op de hoeve waar je steeds heerlijke hoeveproducten kunt nuttigen of verkrijgen om thuis verder van te genieten. Naast dit alles bieden ze ook valleigolf aan. Een leuke plattelandsactiviteit middenin de weide voor jong en oud.

Klik hier voor meer info.

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouwgeschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen. Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
o  Facebook
o  Pinterest

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

 

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren vanaf een halve dag.

No items found.