August 2, 2022

Toeristische autoroute - Pays des Collines

Een rondrit naar Pays des Collines of 'land van de heuvels', in de provincie Henegouwen (Wallonië). De heksen van Ellezelles zijn trouwe ambassadrices. We rijden o.a. via Oudenaarde, Centrum Ronde van Vlaanderen, Koppenberg,(Oude)Kwaremont, Knokteberg, Mont Saint-Aubert, Elzele, Kanarieberg, Ladeuze, Edelareberg, Archeologisch park Ename, ... (Reistijd 1 dag - 121 km)

 

Daguitstap in de Vlaamse Ardennen naar Pays des Collines

 

Vandaag hebben we een 2pk gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute richting Pays des Collines in Henegouwen. We vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u30 en komen terug aan om 17u30. We huren de 2cv voor 1 dag bij De2Pk’tjes aan €165,00. De route kunnen we gratis downloaden en heeft een reistijd van 1 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of eten. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari.  Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane te huren en/of Méhari te huren.

Oudenaarde – km 12

Oudenaarde is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad ligt 30 km ten zuiden van Gent en telt ongeveer 31.000 inwoners, die Oudenaardenaren of Oudenaardisten worden genoemd. Eertijds was de stad in heel Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die haar bloeiperiode meemaakte in de zestiende eeuw, maar nog bleef voortduren tot in de achttiende eeuw. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd.

Tacambaroplein

Op het Tacambaroplein vind je een standbeeld dat richting Mexico kijkt. Het Tacambaroplein is genoemd naar de veldslag in Tacambaro in Mexico, waar een aantal vrijwilligers vochten die vertrokken vanuit Oudenaarde. 36 Belgen sneuvelden in 1865 voor Charlotte van België en haar echtgenote en keizer van Mexico, Maximiliaan van Habsburg.

Stadhuis

We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. Dit iconische gebouw vormt één geheel met de 14de-eeuwse Lakenhalle en het 16de-eeuwse Belfort in Brabantse laat gotische stijl. Geloof ons, het loont de moeite om dit historische gebouwenensemble in volle glorie te bewonderen. Niet voor niets prijkt het eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

KIJKEN, KIJKEN EN NOG EENS KIJKEN … is hier de boodschap

De benedenverdieping met markante zuilengalerij voorzien van opmerkelijke spitsbogen. Het centrale Belfort dat gracieus naar de wolken reikt. Weelderig gedecoreerde omlijstingen met kraagstukken waarop engelen, zeemeerminnen en jachttaferelen prijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontsluiert.

Markt van Oudenaarde met het Stadshuis

Sint-Walburgakerk

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeg gotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek. De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-loodramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.

Centrum Ronde van Vlaanderen

De energie voelen van Vlaanderens meest iconische wielerklassieker? Ook buiten het seizoen? Dan is dit belevingscentrum helemaal jouw ding. Je duikt in de ziel en de heroïek van de Ronde. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV) schetst de historiek van Vlaanderens meest geliefde koers.

Zowel via de permanente als tijdelijke tentoonstellingen, krijgen flandriens de eer die ze verdienen. Test je kennis en voel de adrenaline, de euforie en het uithoudingsvermogen van de helden.

Dankzij de multimediale aanpak, lijkt het alsof je het live meemaakt. Beeld, klank en projecties brengen je in de sfeer. Wie durft het aan om zelf in het zadel te kruipen? Aan de hand van computersimulaties trotseer je de hellingen en de kasseien. Net echt! Mee in het peloton met Schotte, Merckx of Museeuw. Topsport op zijn best. Al hoef je geen pro te zijn. Het CRVV is eenvoudig weg een gezellige ontmoetingsplaats voor elke wielerliefhebber.

Tip: In de Ronde-shop vind je originele geschenken en souvenirs.

Klik hier voor meer info.

Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) - Oudenaarde

Koppenberg – km 19

Koppenberg

De Koppenberg werd voor het eerst ingevoegd in het traject van de Ronde Van Vlaanderen in 1976, maar na de valpartij van de Deense wielrenner Jesper Skibby tijdens de wedstrijd van 1987 werd de Koppenberg voor lange tijd uit het parcours geschrapt uit veiligheidsoverwegingen. Een volgwagen reed zelfs over de fiets van Skibby toen deze op de grond lag op deze helling. Pas nadat de Koppenberg volledig opnieuw aangelegd was in 2002,zette de organisatie van Vlaanderens Mooiste het licht op groen om het peloton opnieuw over de Koppenberg te sturen.

 

Kwaremont – km 27

De Kwaremont bestond tot 1965 geheel uit kasseien met daarnaast een fietspad in grind. In 1965 werd de eerste 400 meter vanuit Berchem geasfalteerd, een jaar later volgde de rest van de helling. De helling was nu een eenvoudige hindernis geworden voor het peloton en de Rondes van 1966 tot en met 1973 kenden een minder spannend wedstrijdverloop. In 1973 werd de Oude Kwaremont ontdekt, deze werd direct in 1974 opgenomen in de Ronde.

 

Oude Kwaremont – km 28

De Oude Kwaremont is vooral bekend door de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. De eerste 600 m is een smalle asfaltweg, de overige 1600 m is een kasseiweg. De top is gesitueerd net voorbij de kasseistrook. De kasseien op de Oude Kwaremont zijn sinds 1993beschermd monument. 


Knokteberg– km 29

De Knokteberg is een helling in de Vlaamse Ardennen in de gemeente Kluisbergen, vernoemd naar het gehucht Knokt op de top.

Na 50 km komen we aan bij de Mont Saint-Aubert, daar zijn verschillende horeca zaken maar je kan ook iets verder naar boven rijden. Op de linker kant is er een parkeerplek waar je een mooi uitzicht hebt over de streek. Picknick is er zeker toegestaan ;-).
Mont Saint-Aubert

Mont Saint - Aubert – km 50

Met 147 meter het hoogste punt van de streek. Weergaloos uitzicht op de hele Scheldevallei en de stad met de 5 klokkentorens. De Mont-Saint-Aubert wordt ook Mont de la Trinité genoemd vanwege de bedevaarten met dezelfde naam, die al plaatsvinden sinds de 14e eeuw. Deze rustige plek, niet ver van de stad, is zeer in trek bij wandelaars en gezinnen. Het is het vertrekpunt voor verschillende tochten en een plaats voor ontspanning met een speelplein, restaurants en cafés die in de zomer druk bezocht worden.

Ellezelles – km 80

Elzele is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Henegouwen. De gemeente telt bijna 6.000 inwoners. Elzele ligt in het noorden van de provincie, nabij de Vlaamse stad Ronse. Het dorp bevindt zich in de streek Pays des Collines.
Vanaf de dertiende eeuw was het gebied een voortdurend twistpunt tussen Vlaanderen en Henegouwen. Daardoor werd de streek vaak aangeduid als het Debattenland. 

Boekzitting– km 88

Op deze plaats werd vroeger recht gesproken. Hier kregen de veroordeelde misdadigers de kans om in alle rust over hun wandaden te mediteren aan de schandpaal. Zoveel verhalen, sages en legenden leven hier voort in de bossen. Een prominente plaats in die verhalen wordt in genomen door de weerwolf.

Indien je de route wilt combineren met een gezonde wandeling kan je de 2cv hier parkeren. Hier kan je ervaren hoe mooi het muziekbos is. Zeker eens de moeite om er even halt te houden.

 

Als je het muziekbos binnenwandelt, wieg je tóch automatisch mee op het ritme van een betoverende melodie. Die van het ruisen van de blaadjes, het kraken van de takken en het getjilp van de overvloedig aanwezige vogelpopulatie. Zo heeft het bos toch z’n naam niet gestolen.

Wandel je door het bos in de maanden april en mei? Dan word je omvergeblazen door de verrukkelijke schoonheid van een blauw bloementapijt. In deze tijd van het jaar komen de boshyacinten – ook bekend als blauwe kousjes– tot bloei. En bedekken ze de bodem van het bos onder een feeëriek kleurtje. Voor fenomenen zoals dit is Instagram uitgevonden… #Amaidaddisvreeschoon!

Behalve de wilde boshyacinten is dit woud ook het natuurlijke speelterrein van floratoppertjes zoals de kleine maagdenpalm endaslook. Dat laatste is dan misschien niet uitzonderlijk mooi – maar wél heel lekker.

Brouwerij Liefmans - km 105

Het bruinbier heeft van Oudenaarde een beroemde bierstad gemaakt. Aan de overkant van de Schelde zie je de gebouwen van de befaamde brouwerij Liefmans liggen. Daar werd in 1770 de eerste 'bruine' getapt. Vandaag wordt er nog steeds gebrouwen volgens een 300 jaar oud recept. Het kriekbier begon hier pas veel later te schuimen. De brouwinstallatie, met kookketels, koelschepen en baudelot koelers zijn nog steeds gemaakt van rood koper.

Vandaag maakt Liefmans deel uit van de Groep Duvel Moortgat.

  

Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

Horecatips op de route:

 De Carillon (+/- km 12)

Zeventiende eeuws bak- en zandstenen huisjes van tweebouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St.Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.

Klik hier voor meer info.

Peleton café (+/- km 12)

Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wielerliefhebber. Om krampen, een appelflauwte of andere kwaaltjes te voorkomen is een tijdige bevoorrading onontbeerlijk. Vraag dat aan eender wie in het peloton. De opname van vocht, suikers, koolhydraten en eiwitten wordt verzekerd in ons Peloton Café.

Klik hier voor meer info.

In de Zon (+/- km 27)

De Zon is wellicht één van de gezelligste eetcafeetjes in Vlaanderen en je vindt het aan de top van de mythische Oude Kwaremont. Mede dankzij huisgemaakte gerechten op de kaart, kreeg de ‘De Zon’ de naam en faam om een ‘eethuis’ met de glans van vroeger te zijn.

Klik hier voor meer info.

Taverne au Martyre (+/- km 80)

Een etablissement waar drie generaties regelmatig met begrip en hartelijkheid respecteren. Een selectie dranken aangepast voor deze drie generaties in bieren, alcoholen, softs, aperitieven, … Een aangenaam terras. TIP: Picon vin Blanc!

Klik hier voor meer info.  

Au Chaudron des Legendes (+/- km 81)

In 1993 kwam het eerste brouwsel van Quintine de smaakpapillen bekoren. Dicht bij het pensioen besluit hij zijn brouwerij over te dragen aan Pierre en Vinciane Delcoigne. Voor de Quintine brouwerij ging een nieuwe horizon open, de Brasserie des Légendes was geboren.

Klik hier voor meer info.  

Quintine blond - Brasserie des Légendes te Elzelles

Bistro Boekzitting (+/- km 88)

Kom genieten te midden van het Muziekbos, een unieke ervaring. Giancarlo en zijn team zullen alles uit de kast halen om u te ontvangen en dat zowel binnen als op het schitterend terras buiten. Het is er altijd gezellig. Kom bij ons, in dat rustgevende bos, genieten van uw hapje en/of drankje.

Klik hier voor meer info.  

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de ontvanger kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
Facebook
Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

 

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren of Méhari huren vanaf een halve dag.

No items found.