August 2, 2022

Toeristische autoroute - Latem

We starten en eindigen bij De2Pktjes, te Kruisem en rijden richting Sint-Martens-Latem, gelegen aan de Leie. De gemeente wordt een 'kunstenaarsgemeente' genoemd, omdat vele kunstenaars er hun inspiratie vonden langs de oevers van de Leie. We rijden o.a. via De Pinte, St.Martens Latem, Deurle, Ooidonk, Graanstokerij Filliers, Vosselare put, Brielmeersen, Nokereberg, ...  (Reistijd 1/2 dag - 68 km).

Halve daguitstap – LATEM autoroute

Vandaag hebben we een 2PK gehuurd bij De2Pktjes voor een toeristische autoroute richting Sint-Martens-Latem. De autoroute heeft een reistijd van ½ dag met een totaal van 64 km. Je kan een 2cv huren, Dyane huren of Méhari huren van 09u tot 13u of van 14u tot 18u. Voor dat we vertrekken rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.
Na 12 km bereiken we de gemeente De Pinte. De Pinte ligt tussen de rivieren de Schelde en de Leie, tussen 7,5 m en 10 m boven de zeespiegel, waarbij de Scheldevallei het laagste punt is. De Schelde stroomt door de deelgemeente Zevergem.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren.

Nicolaas van Tolentijn kerk - Km 12

Nicolaas van Tolentijn (Tolentino) was een Italiaanse heilige uit de 13de eeuw. Vanwege de meer dan driehonderd wonderen die dankzij hem gebeurden, bleef zijn bekendheid groeien na zijn dood op 10 september 1305.
De bouw van een kerk kwam voor het eerst aan de orde in 1791, bij de oprichting van deze nieuwe parochie. Het interieur is in één kleur geschilderd. De oorspronkelijke polychromie verdween omstreeks 1967. Er zijn verschillende schilderijen aanwezig zoals ‘Niklaas van Tolentijn zegent broden’ (1840) en drie doeken van de Vlaamse School (1709). De biechtstoel draagt twee gebeeldhouwde cherubijnen ( 1642 en 1654). De doop vont is in neorenaissancestijl (midden 19de eeuw). Het 19de-eeuwse orgel werd nadien aangepast en is tegenwoordig beschermd als monument.

 

Eens we De Pinte door gehuppeld zijn komen we na enkele km aan in Sint-Martens-Latem. De gemeente is gelegen aan de Leie en wordt een 'kunstenaarsgemeente' genoemd, omdat vele kunstenaars er hun inspiratievonden langs de oevers van de Leie. Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's, Sint-Martens-Latem is een van de meest welstellende gemeenten van België.

 

Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Latem

Sint-Martinuskerk - Km 16

Uit een bisschoppelijke oorkonde blijkt dat er in Sint-Martens-Latem al een kerkje stond voor 1121. De Romaanse oervorm van het gebouw laat vermoeden dat het oude kerkje reeds in steen was opgetrokken. Aangezien de kerk gelegen is op de Leieoever kon het kalksteen uit Doornik gemakkelijk aangevoerd worden via het water.
Een laatste grondige verbouwing vond plaats eind 19de eeuw en gaf de kerk haar huidig uitzicht.


Sint-Aldegondiskerk - Km 21

De kunstenaarsgemeente aan de Leie-oevers bezit een mooie, neo- Romaanse kerk toegewijd aan Sint-Algedonids. De bakstenen constructie kwam tot stand vanaf 1830, na de sloping van de romaanse kerk. Je kan er enkele schilderijen terugvinden uit de 17de eeuw die toegeschreven worden aan de Vlaamse School.
Zowel in het koor als in de zijbeuken zijn oude grafstenen uit de 18de en 19de eeuw ingemetseld. Rondom de kerk liggen verschillende kunstenaars begraven, waaronder Gustave De Smet (kunstschilder en samen met Permeke van de grote namen uit het Vlaams Expressionisme) en zijn broer Léon De Smet. Ook Gaston Martens, toneelschrijver en auteur van het stuk ‘De Paradijsvogels’, dat later door de BRT gebruikt werd als inspiratie voor de gelijknamige televisiereeks, vond hier een laatste rustplaats.

Nu we een 20 km te hebben genoten van ‘slowtravel’ kijken we uit naar een hapje en een drankje, op de toeristische autoroute komen we enkele charmante & authentieke cafeetjes tegen. We parkeren onze 2cv, Dyane of Méhari en gaan een lokale specialiteit proeven.  

In ’t Boldershof - Km 21

In Deurle, één van de mooiste dorpje van Vlaanderen, tegenover de boomgaard, vindt U "In 't Boldershof". Een brasserie met een traditie van meer dan 100 jaar.

 

Het koetshuis Ooidonk - Km 25

Aan het einde van de mooie, romantische dreef, net buiten de dorpskom van Sint-Martens-Leerne, duikt de toegangspoort van het kasteel van Ooidonk op. Het kasteel dat ooit diende als voorpost en verdedigingsbolwerk van Gent, ligt er nu vreedzaam bij, in een van de vele meanders van de Leie. Naast de toegangspoort van het kasteel bevindt zich de brasserie “Het Koetshuis”, een prachtige verborgen parel tussen het lover en de oude omwalling.

 

Kasteel Ooidonk - Km 26

Deze middeleeuwse versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en geldt als een van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire. 

 

’t Leiezolderke - Km 30

’t Leiezolderke is een nostalgisch koffie-en eethuisje gelegen middenin Bachtes Leiestreek. Schatten van op zolder, in een oud hoeveke waar u ’s winters bij de stove of ’s zomers op het terras of in ’t groen tot rust kunt komen.

 

Genoten van een hapje en drankje rijden we vol energie onze 2pk, Dyane of Méhari verder en laten we Deurle en Sint-Martens-Latem achter ons, we rijden verder richting Deinze en passeren langs Graanstokerij Filliers, gekend voor zijn (fruit)jenever en Belgische Whiskey. Deinze ligt ook langs de Leie. Deinze is o.a. gekend voor zijn groot recreatiedomein De Brielmeersen en de jachthaven. Voor de geïnteresseerden is het ook mogelijk om in Deinze een bootje te huren die jezelf kan besturen & zo de Leie af te varen. Vandaag gaan we echter passen en verder genieten van onze rondrit met een 2cv, Dyane en/of Méhari.

 

De Brielmeersen – Km 33

In Deinze kan men het veertig hectare grote natuur- en recreatiedomein ‘De Brielmeersen’ terugvinden, dit bevindt zich tussen de Leie en het Schipdonkkanaal. Het recreatiedomein biedt tal van mogelijkheden zoals verschillende wandelpaden, siervijvers, een dierenpark, een ligweide, een fit-o-meter, een schoolbos, een moerasbiotoop, jachthaven en sportvelden.

 

Na Deinze zakken we af naar Nokere in de mooie Vlaamse Ardennen. Nokere is een deelgemeente van Kruishoutem. Dit mooie kleine dorpje is bij de liefhebbers ook bekend omwille van zijn Nokere Koerse, een succesvolle eendaags rittenwedstrijd voor profs die jaarlijks in maart wordt georganiseerd. Nokere heeft een klein maar erg charmant centrum.

 

Nokere(berg) – Km 54

Slechts 2 maal opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, nl. in 2003 & 2008.

›  Gemiddelde hellingsgraad: 5 %

›  Maximale hellingsgraad: 7 %

›  Afstand: 350m

›  Hoogteverschil: 20m

We naderen bijna het einde van een prachtige dag met onze oldtimer Citroën 2cv maar niet zonder eerst nog eens te huppelen op een leuke kasseibaan van 1.500m in Huise. Zo ontdekken we  het ongeëvenaard veercomfort  van onze 2pk, Dyane of Méhari.

 

Schietsjampetter molen - Wannegem Lede

De Schietsjampetter molen – Km 57

Deze staakmolen kende een bewogen geschiedenis. Al in de 16de eeuw stond op deze plaats in Wannegem-Lede een windmolen. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' of 'Steyaertsmolen' genoemd, waaide op 27 oktober 1959 om.
De huidige molen werd in 1981 overgebracht vanuit het West-Vlaamse Houtave (Zuienkerke). Dat verliep niet zonder problemen. Tijdens de ontmanteling wil de de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. De molen kreeg op die manier zijn naam.

Aan de voet van de Schietsjampettermolen, gelegen langs de Huisepontweg, staat een oriëntatietafel geplaatst. Het gemeentebestuur verkreeg hiervoor de steun van de VZW Toerisme Vlaamse Ardennen en van moleneigenaar Etienne Van Hoe. Vanaf deze stek zijn zelfs de torens van Gent zichtbaar! De Dienst Toerisme Oost-Vlaanderen plaatste er ook een verrekijker.

 

Huisepontweg (kassei) – Km 58

Heerlijk zoeven met een 2PK over een kasseistrook van 1500m. De kasseistrook werd uit de Ronde van Vlaanderen geschrapt wegens de staat ervan maar is in juli 2008 heraangelegd.

Na 64 leuke kilometers komen we terug aan bij De2Pktjes.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

 

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de gelukkige ontvanger kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De gelukkige ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de geschenkbon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen. Koop hier je cadeaubon.

 

Ceci n’est pas une Voiture … C’est un Art de Vivre.

Voor een 2cv / 2 pk te huren, Dyane te huren of Méhari te huren moet je helemaal geen redenen gaan zoeken. Een 2CV, Dyane of Méhari brengt altijd mensen samen, bvb. tijdens een toeristische rondrit met familie of vrienden, een weekendje weg, als bruidswagen, als cadeau voor geliefden, voor een foto reportages, uit nostalgie of gewoon voor jezelf …maar altijd met dat gevoel van ongekend genot door de comfortabele veringen, het typische geluid van het motortje alsook het open dakje. We bestickeren onze wagens NIET met reclame waardoor ze perfect kunnen dienen voor fotoreportages, ceremonies of dergelijke. 

Bezoek onze website om een 2cv te huren.

Volg ons op Sociale Media

o  Instagram
 Facebook
 Pinterest

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

No items found.