June 16, 2023

Toeristische autoroute - Kwaremont

Je vertrekt bij De2Pk'tjes via landelijke wegen richting Kwaremont. We rijden o.a. via Huisepontweg, Pareelstraat, Varent, Oude Kwaremont, Kwaremont, Ronde van Vlaanderenstraat, Paterberg, Oudenaarde (Markt, Centrum van de Ronde), Mullem, Lange- en Korte Ast ... kortom verschillende wielerklassiekers.(Reistijd: 1/2 dag - 66 km)

Huisekoutermolen (km 3)

Het is hier een uitgelezen en eeuwenoude (historische en traditionele en dus zeer zeldzaam voor Vlaanderen) molenplek. In de 19e eeuw stonden in dezelfde straat zelfs twee molens op amper 300m van elkaar. Huise had toen 6 windmolens. De Schietsjampeter- en Huisemolen zijn beschermd. Een historisch detail is dat molens in de regio tijdens de slag van Oudenaarde van 1708, dienst deden als uitkijkpost voor de aanvoerders van legers.

Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes

Huisepontweg (km 6)

Een historische kasseibaan van 1,62 km, deze is volledig heraangelegd in 2008. Deze kasseistrook was vaak ook de eerste kasseistrook in de Ronde van Vlaanderen.

Bron: De2Pk'tjes

Kasteel Wannegem-Lede (km 6)

Het Kasteel van Wannegem-Lede, ook het ‘Petit Trianon’ van Vlaanderen genoemd , is een voorbeeld van een laat-18e-eeuws ‘maison de plaisance’ in zuiver classicistische of LodewijkXVI-stijl. Het kasteelpark omvat een vijver met eilandje, bruine beuken, exotische bomen, een orangerie en een fazantenkooi. Het kasteeldomein en het kasteel zijn beschermd als landschapen als monument.

Auteur: Landelijke Gilden fiets-, wandel- en autoroutes

Houtavemolen of Schietsjampettermolen (km 7)

In de 16e eeuw stond hier zeker reeds een standerdmolen. Een storm werd deze op 27 oktober 1959 teveel, en hij ging tegen de vlakte. Zijn opvolger, de huidige molen, is afkomstig uit Houtave. Hij werd 10 juli 1981 naar de huidige standplaats overgebracht. Dit verliep niet zonder problemen. Bij de ontmanteling te Houtave op 10 maart 1981 wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. Vandaar de naam 'Schietsjampettermolen'. Het gerecht moest ingeschakeld worden om de molen te kunnen verplaatsen.

Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes

Varentstraat (km 24)

Het is een kasseiweg tussen het centrum van Kaster in het noordwesten en de Oudenaardsesteenweg in Kerkhove in het zuiden. De straat is zo'n 2 km lang.

Auteur: Wikipedia

Kwaremont (km 30)

De Oude Kwaremont is een helling in de Belgische gemeente Kluisbergen. De beklimming gaat door het dorp Kwaremont, wat tevens de naam van de helling verklaart. De eerste 600 m is een smalle asfaltweg, de overige 1600 m is een kasseiweg. De top is gesitueerd net voorbij de kasseistrook. De kasseien op de Oude Kwaremont zijn sinds 1993 beschermd monument. 

Kort na de Tweede wereldoorlog vestigden zich heel wat kunstenaars in Kwaremont. Het duurde niet lang vooraleer een hele schare kunstenaars woonde en werkte in het dorp. Dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo. Je vindt vele kunstgaleries en horecazaken in dit charmant dorpje met witgekalkt kerkje.

Auteur: Vlaamse Ardennen Publiek

In de Zon (km 31)

De Zon is wellicht één van de gezelligste eetcafeetjes in Vlaanderen en je vindt het aan de top van de mythische Oude Kwaremont. Mede dankzij huisgemaakte gerechten op de kaart, kreeg de ‘De Zon’ de naam en faam om een ‘eethuis’ met de glans van vroeger te zijn.

Bron: De2Pk'tjes

Ronde Van Vlaanderenstraat (km 32)

Een eregalerij met 10 levensgrote portretten van mythische wielerhelden Een 1,2 kilometer lange erelijst op het wegdek én een mozaïek van alle 76 Ronde winnaars aan het monument van Karel Van Wijnendaele (Stichter van de Ronde van Vlaanderen)

Auteur: Centrum Ronde van Vlaanderen

D’oude Hoeve (km 33)

d’Oude Hoeve dateert van midden 19de eeuw en ligt in de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont, vlak bij het Kluisbos. In2015 durfde Joëlle het aan om dit café nieuw leven in te blazen, zonder afbreuk te doen aan het authentiek karakter. 

Auteur: Toerisme Vlaanderen

Paterberg (km 35)

De Paterberg is een smalle kasseiweg van 400m lengte. Op die 400m klim je 48 hoogte meters met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5%, het steilste stuk is 20%. In 1985 werd de klassieke helling op de Paterberg heraangelegd in kasseiën. Intussen behoort dit deel kasseiwegdek tot het Vlaams beschermd erfgoed.

Auteur: Tomvwb

Oudenaarde (km 47)

Sint-Walburgakerk

Oudenaarde is een oud centrum van wandtapijt-en edelsmeedkunst. In de kerk vindt u daar de getuigenissen van.

Auteur: Stichting Open Kerken

Café De Carillon

Café zogenaamd "De Carillon". Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof. Bak- en zandstenen huisjes van één travee en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder afzonderlijke zadeldaken.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen

Vleeshuis

Voor de Franse Revolutie waren de meeste beroepen in ambachten of gilden georganiseerd met als doel de kwaliteit van de producten en de gelijke concurrentie in de verkoop te verzekeren. Een middel daartoe was de verkoop verplicht in één bepaald gebouw te laten plaats vinden.Het statige classicistische gebouw werd tussen 1779 en 1783 opgetrokken en is door zijn gevelcompositie en gebruikte materialen een unieke constructie in de Zuidelijke Nederlanden. In de jaren ’80 werd het pand grondig gerestaureerd en kreeg de stedelijke openbare bibliotheek er een gepastonderkomen.

Auteur: Rik Gabriëls

Stadhuis van Oudenaarde

Het stadhuis van Oudenaarde staat bekend als een schoolvoorbeeld van Brabantse laat gotiek. Het stadhuis en de lakenhal werden opgetrokken tussen 1525 en 1536 door de Brusselse bouwmeester Hendrik van Pede.

Op de spits van het stadhuis staat een bronzen beeld van de plaatselijke volksheld Hanske de Krijger. Binnenin het gebouw is tegenwoordig een museum ondergebracht waar wandtapijten en zilverwerk worden tentoongesteld.

Auteur: Tux

Mullem (km 55)

Het is een historisch dorpje dat je nergens elders in Vlaanderen vindt. De dorpskern is geklasseerd en bestaat uit een kerk, pastorij, herenhuis of motte (kasteeltje tussen de bomen), schoolhuis (nurestaurant), kloostertje en een herenhoeve. De verschillende okergele huisjes waren vroeger eigendom van de Baron, bij verbouwingen mag de gevelkleur niet wijzigen. De baron en barones hebben zich altijd ingezet om het pittoreske van hun dorp te bewaren.

Bistro Den Ast

Te midden van de Vlaamse Ardennen ligt het
ongerepte kasteeldorp Mullem

Mooie natuur, bomen, beekjes… er heerst een
oeroude rust in deze streek.

Kom genieten van deze fantastische streek!

Heb je echter een hongertje?
Wil je genieten van een heerlijke hap voor of na je de roemrijke streek gaat verkennen.
Wees dan welkom bij Bistro Den Ast.

Bron: De2Pk'tjes

Hier begint de Zuidpool

Verscholen in het park met indrukwekende bomen, staat het mooie kasteel ter Ast of kasteel 'de Gerlache'. Gaston de Gerlache is ongetwijfeld de best bekende telg van de familie; hij was van 1952 tot 1970 zonder verkiezingen burgemeester van Mullem. Gaston baande zich echter niet als burgemeester maar als zuidpoolreiziger een weg naar de geschiedenisboeken. 60 jaar na zijn vader leidde hij op zijn beurt een expeditie naar de Zuidpool om er onder meer de Koning Boudewijnbasis op te richten. Vader Adrien had hem dat van 1897 tot 1899 voorgedaan. Met het expeditieschip de Belgica overwinterde hij toen, samen met zijn crew, voor het eerst in het zuidpoolgebied.

Auteur: Visit Vlaamse Ardennen

Enkele leuke cafeetjes op de route

In de Zon (+/- km 31)

De Zon is wellicht één van de gezelligste eetcafeetjes in Vlaanderen en je vindt het aan de top van de mythische Oude Kwaremont. Mede dankzij huisgemaakte gerechten op de kaart, kreeg 'In De Zon’ de naam en faam om een ‘eethuis’ met de glans van vroeger te zijn.

ADRES: Kwaremontplein 13, 9690 Kwaremont

D’Ouwe Hoeve (+/- km 33)

d’Oude Hoeve dateert van midden 19de eeuw en ligt in de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont, vlak bij het Kluisbos. In 2015 durfde Joëlle het aan om dit café nieuw leven in te blazen, zonder afbreuk te doen aan het authentiek karakter.

ADRES: Ronde van Vlaanderenstraat 3, 9690 Kwaremont

De Carillon (+/- km 47)

Zeventiende eeuws bak- en zandstenen huisjes van twee bouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St.Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.

ADRES: Markt 49, 9700 Oudenaarde

Peleton café (+/- km 47)

Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wielerliefhebber. Om krampen, een appelflauwte of andere kwaaltjes te voorkomen is een tijdige bevoorrading onontbeerlijk. Vraag dat aan eender wie in het peloton. De opname van vocht, suikers, koolhydraten en eiwitten wordt verzekerd in ons Peloton Café.

ADRES: Markt 43,9700 Oudenaarde

Bistro Den Ast (+/- km 55)

Te midden van de Vlaamse Ardennen ligt het ongerepte kasteeldorp Mullem. Mooie natuur, bomen, beekjes… er heerst een oeroude rust in deze streek. Kom genieten van deze fantastische streek! Heb je echter een hongertje? Wil je genieten van een heerlijke hap voor of na je rondrit met een 2pk? Wees dan welkom bij Bistro Den Ast.  

ADRES: Mullemstraat 1, 9700 Mullem

Picknickspot(s)

(+/-) Km 32: Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont

- (+/-) Km 36: Twee picknickbanken op de top van de Paterberg in Kluisbergen

- (+/-) Km 41: Picknickbankje aan het Koppenbergbos in Oudenaarde

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
Facebook
Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

- Authentieke cafés in de Vlaamse Ardennen

Op zoek naar inspirerende teambuilding tips? Heeft u behoefte om even afstand te nemen van de dagelijkse werkzaamheden en samen met uw collega's of vrienden te werken aan het functioneren van het team? Een mooie manier om de kracht van het teamwork verder te vergoten, is natuurlijk een inspirerende teambuilding activiteit. Maar wilt u dit wel combineren met de nodige ontspanning? Dan hebben we een aantal leuke teambuilding tips voor u in de Vlaamse Ardennen. Laat u daar om inspireren door bovenstaand aanbod. We wensen je bij voorbaat een geslaagde activiteit toe.
U kunt bovendien aansluitend genieten van een heerlijk diner in één van de talrijke restaurants aan in de Vlaamse Ardennen. Genoeg ingrediënten voor een geslaagde teambuilding!
Uw team in de watten leggen? Een toffe teambuilding waaraan iedereen plezier beleeft, verhoogt de motivatie en de sfeer op de werkvloer. Een rondrit met een nostalgisch 2pk’tje, al dan niet in combinatie met een activiteit zoals een autozoektocht, apéro box en/of picknick, zal zeker door iedereen geapprecieerd worden!

 

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met leuke ontspannende stopplaatsen, zowel culinair als in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren vanaf een halve dag.

No items found.