August 2, 2022

Toeristische autoroute - Donk

Via landelijke baantjes huppel je met een 2pk'tje naar het recreatiedomein De Donk te Oudenaarde. Het is ook de uitvalsbasis van de natuursportvereniging THE OUTSIDER waar je terecht kan voor tal van outdoor activiteiten. We rijden o.a. via Nokereberg, Donkvijver, Ooike, Mullem, Den Ast, ... IDEAAL met KINDEREN. (Reistijd: 1/2 dag - 54 km)

Halve dag uitstap in de Vlaamse Ardennen.

Vandaag hebben we een 2PK gehuurd bij De2Pktjes voor een toeristische autoroute richting den Donk te Oudenaarde. De autoroute heeft een reistijd van ½ dag met een totaal van 52km. Je kan een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren van 09u tot 13u of van 14u tot 18u. Voor dat we vertrekken rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren.

Kasteel van Nokere – km 12

Het kasteel dateert van voor de 16de eeuw en is in 1596 afgebrand. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Van 1773 tot 1783 werden de twee zijvleugels opgetrokken en kreeg het kasteel zijn huidig classicistisch uitzicht. Vlakbij staan enkele dienstgebouwen waaronder een 17de-eeuwspoortgebouw met grafsteen van Jacob van Gavere en een koetshuis met een assortiment koetsen uit de 18de en 19de eeuw.

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk – km 19

De onderkant van het koor en de toren zijn mogelijke overblijfselen van een Romaanse kerk uit de 13de eeuw. De toren werd in de 15de eeuw al vernieuwd en in de 16de eeuw werd de kerk uitgebreid met het transepten de zijbeuken. Ook in de 19de eeuw werd de kerk verder vergroot.
Aan de binnenkant is de ouderdom van de toren nog zichtbaar in de hoedanigheid van versierde hoekkraagstenen. Drie hardstenen grafstenen dateren uit dezelfde periode. Opvallend aan het interieur zijn de beschilderde houten plafonds in het schip en in de zijbeuken. Een leuk element in de zijkoren zijn de houten gebeeldhouwde hoofdjes onder het gewelf.

Na een 27 km rijden met de 2cv via landelijke baantjes komen we bij de Donkvijver aan. We parkeren onze 2pk op de parking en wandelen naar de vijver. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten mogelijk (op voorhand reserveren). Nadat we daar van een hapje en drankje genoten hebben wandelen we even rond de vijver. Nadien gaan we terug richting onze 2cv.


Donkvijver Oudenaarde – km 29

Deze plek kreeg vorm in de jaren '60 toen voor de aanleg van de N60 het oorspronkelijke meersenlandschap plaats moest maken voor een vijver van 40 ha, inclusief onbewoond eiland. Volgens de legende reed zich hier tijdens de werken een truck vast en ligt die nog steeds op de bodem van de put.

Naast de recreatieve activiteiten die hier sindsdien worden ontwikkeld, ontstond hier een waardevol natuurbiotoop. Vooral 's winters treft men op de vijvers een enorme vogelpopulatie aan.

Als je jezelf intussen ook een beetje slapjes begint te voelen, kan Den Dronk soelaas bieden. Deze taverne maakt deel uit van The Outsider, een organisatie die outdoor activiteiten voor groepen, scholen en verenigingen organiseert.

Donkvijver te Oudenaarde

 

Moregem – km 34

In de 16e en 18e eeuw was er een sterke bevolkingstoename door de huisindustrie in lijnwaad. Tegen 1600 daalde de bevolking dan weer tot een derde van de oorspronkelijke bevolking. Er woonden toen zo een 312 inwoners. Daarna steeg het inwonersaantal weer geleidelijk. Toch daalde het inwonersaantal in het midden van de 19e eeuw terug door de plattelandscrisis, deze daling werd wel afgeremd door het uitbaten van de kleilagen voor de plaatselijke steenbakkerij (de fabrieksstraat). Eens ook deze industrie stopte was er van 1864 tot 1910 een bevolkingsdaling van 57 inwoners. Stijn Streuvels was een regelmatige bezoeker van Moregem.

 

Ooike – km 37

Ooike is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wortegem-Petegem. Het dorp ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen.

Doorn – km 41

Dit is een gekende kasseistrook waarop men in de Ronde van Vlaanderen fietst.

Licht dalend. Kasseistenen liggen er niet optimaal bij.
Afstand: 1650m
Moeilijkheidsgraad: 4 Straat: Doorn
Plaats: Oudenaarde (Eine)

 
Valleihoeve – km 41

Tien jaar geleden hadden Herman en Annick van de Valleihoeve de keuze: hun landbouwbedrijf drastisch vergroten of aan landbouwverbreding doen door verse landbouwproducten aan de eindconsument aan te bieden. Gelukkig voor jou kozen ze voor dat laatste.

In hun mooi gerestaureerde Smulschuur van 1732 of op het zomerterras kan je wegsmelten bij vers gedraaid hoeveroomijs met vers geplukte aardbeien of een van de andere producten die net zijn geoogst. En waarom speel je geen een partijtje 'valleigolf'? Niet bang zijn, op de weide lopen enkel koeien, geen stieren.

Mullem - km 43

In centrum van Mullem zijn alle huizen verplicht in het okergeel, dit is het kleur van het wapenschild van de lokale adel. De huisjes zijn al okergeel sinds de tijd dat edellieden nog het hoge woord voerden. Wat verder in de Mullemstraat staat het kerkje (toegewijd aan Sint-Hilarius) met zijn stevige vierkante toren uit de 11de eeuw.

In de Kroon - Mullem

 

Den Ast – km 43

Den Ast is een helling in Mullem, deelgemeente van Oudenaarde. De eerste meters zijn geplaveid met kasseien, die snel overgaan in asfalt. De helling is vijf maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen, iedere keer als de eerste helling.

Langen Ast - Mullem
Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen. Na een mooie rondrit gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

 

Horecatips op de route:

D'Oude Hoeve (+/- km 15)

D’Oude Stokerij, ook ’t Stokerijtje genaamd, is een vroegere plaatselijke landbouwstokerij en distilleerderij uit 1752. Daar, zeggen sommigen, ligt het prille begin van de Wortegemse citroenjenever. Nu is het een gezellig cafeetje met een zeer eigenzinnige bierkaart met zo’n 200 streekbieren.

Meer info? Waregemsesteenweg 137, 9790 Wortegem Petegem – 056.68.80.14

Picknick plek - (+/- km 22)

Hier kan je een picknick bank terugvinden tussen de velden en genieten van het mooie uitzicht (indien geen mais).

Den Dronk (+/- km 27)

Taverne Den Dronk is een gezellige locatie om te genieten van een heerlijke snack, een uitgebreide maaltijd of simpelweg een verfrissend drankje. Geen zin om binnen te zitten wanneer de zon zich van haar beste kant laat zien? Neem dan zeker plaats op ons ruime terras met zicht op het gehele domein en de Donkvijver en kom middenin de natuur tot rust.

Meer info? Klik hier.  

Summerbar & Rooftopbar (+/- km 27)

Naast de waterskikabelbaan bevindt zich een gezellige summerbar waar het vakantiegevoel je onmiddellijk overvalt. Neem plaats in de zeteltjes en geniet van een lekker drankje terwijl je uitrust van alle dolle avonturen op het domein. Tegelijk kan je genieten van de andere watersporters op de vijver. Boven: Een exclusieve setting met prachtig uitzicht over het domein, laat dat vakantiegevoel maar komen op die rooftop ... Beneden: een cosyvibe die heerst over het hele terras, waar ontspanning centraal staat!

Meer info? Klik hier.  

De Valleihoeve (+/- km 38)

Gezellig terras op de hoeve waar je steeds heerlijke hoeve producten kunt nuttigen of verkrijgen om thuis verder van te genieten. Naast dit alles bieden ze ook valleigolf aan. Een leuke plattelandsactiviteit midden in de weide voor jong en oud.

Meer info? Klik hier.   

In de Kroon (+/- km 41)

In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.

Meer info? Klik hier.   

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uitliefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de gelukkige kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan je rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

o  Instagram
o  Facebook
o  Pinterest

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

No items found.