August 2, 2022

Toeristische autoroute - De Muur

Via de Zwalmstreek bereiken we De Muur van Geraardsbergen, nadien rijden we richting BROUWERIJ Roman (TIP: bezoek de Brouwerij - 2u durende RONDLEIDING - plan je bezoek ruim op voorhand, reserveren verplicht). We rijden o.a. via Paddestraat, Hemelveerdegem, de Muur van Geraardsbergen, natuurgebied het Burreken, Brouwerij Roman ...  (107 km)

Daguitstap in de Vlaamse Ardennen naar Brouwerij Roman

 

Vandaag hebben we een 2pk gehuurd bij De2Pk’tjes voor een toeristische autoroute richting Brouwerij Roman. We hebben ruime tijd op voorhand de reservatie gemaakt voor het brouwerijbezoek via hun website (de route kan ook gereden worden zonder brouwerij bezoek). We vertrekken bij De2Pk’tjes om 09u30 en komen terug aan om 17u30. We huren de 2cv voor 1 dag bij De2Pk’tjes. De route heeft een reistijd van 1 dag, incl. leuke stopplaatsjes om iets te drinken en of eten alsook een begeleide rondleiding aan de brouwerij. Je kan elke dag van de week of weekend een 2cv huren, Dyane huren of Méhari huren.  Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo vaneen cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane te huren en/of Méhari te huren.

Axelwalle – km 8

Axelwalle is een reconstructie van een gelijknamig middeleeuws kasteel. Het ligt in het noorden van Heurne. Het 15de-eeuwseoorspronkelijke kasteel Axelwalle is in 1978 gereconstrueerd.
Baron Eugène Van Hoobrouck, +1856. Heer van Axelwalle, Asper, Zingem en Moregem bouwde in 1792 een eigen kasteel te Moregem.

 

Scheldevallei – km 8

Zingem is gelegen in de alluviale vlakte van de Schelde, in het overgangsgebied van Zandig- en Zandlemig- Vlaanderen.
De randgebieden van de Schelde zijn langs de Oostzijde begrensd door een duidelijke stijlrand en ten Westen een alluviale vlakte. Er werd lange tijd klei gewonnen en wissen (=twijgen) en wijmen gekapt op de lage wilgenstobben. De gemeente Zingem heeft dan ook een lange traditie in het bakken van de bekende Scheldesteen en het vlechten van manden en het maken van zitmeubelen.
De kleiputten en rietvelden van weleer zijn vandaag een grachtenrijk gebied meteen interessante fauna en flora. Zingem heeft heel wat natuurgebieden, in de Weistraat hebben we: Kleiput Van De Moortele, Het Natuurreservaat de Weiput met kijkhut en De Bulck.

De Schelde -Kruisem

 

Paddestraat – km 16

De Paddestraat is een straat in de Vlaamse Ardennen in Velzeke. De kasseiweg start op het Romeins Plein te Velzeke en loopt westwaarts door tot de Zwalmbeek op de grens met Roborst.

De weg is een deel van de Via Belgica (Romeinse weg Boulogne-sur-mer – Keulen) en ligt ook op de toeristische route Romeinse weg Bavay-Velzeke. De Paddestraat werd in 1995 als monument beschermd.

De naam Paddestraat is ontleend aan het feit dat de gewone pad, een amfibie, in het voorjaar bij regenachtig weer 's avonds in grote getale de weg oversteekt op weg naar zijn voortplantingswater aan de Molenbeek.

Sint-Dionysiuskerk – km 21

De bekoorlijke kerk van Roborst, toegewijd aan Sint-Denijs, is omringd door een ovale kerkhofmuur, enkele linden en het kasteelpark. De drie beukige kruiskerk met westtoren is grotendeels in baksteen opgetrokken. Daarin zijn enkele natuurstenen onderdelen alsook Romeinse steen- en dakresten verwerkt. Het oudste gedeelte van de kerk, de basis van de toren, gaat terug tot in de 13de eeuw.  Het gotische koor werd rond 1500 gebouwd. In 1767 werd de kerk grondig verbouwd, waarbij de noordkant behouden bleef, maar wel werd verhoogd.

Hemelveerdegem – km 37

Dit dorpje lijkt weggelopen uit de boerenepos. Het Sint-Jansretabel in de kerk is een schitterend staaltje houtsnijwerk en het bewonderen waard! Ervaar het lokale leven in een van de dorpskroegen.

De Muur van Geraardsbergen – km 45

In de jaren '50 van de vorige eeuw volledig kasseiweg, sinds1970 eerst 325 meter asfaltweg en daarna kasseiweg. De helling kent een hoogteverschil van 68 meter (top op 101 meter), een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1% met een maximum van 20%.

 

Parkeer de 2cv en wandel verder tot aan de top van de Muur, de Mariakapel. Je kan er ook genieten van prachtige vergezichten.  
Mariakapel - top van de Muur van Geraardsbergen

Het Burreken – km 70

Het Burreken is een beschermd natuurgebied van 220 hectaren, waarvan momenteel 33 ha door Natuurpunt als reservaat worden beheerd. Talloze bronbeekjes ontspringen er uit de al even talrijke bronnetjes en hebben in zich in het verleden diep in het landschap ingesneden. De begroeiing in dit zwaar golvende bosgebied is de typische bronbosvegetatie: zwarte els, gewone es en hazelaar. Vooral in het voorjaar is het Burreken spectaculair mooi om te bezoeken. Dan zorgen onder meer het wit van de bosanemoon en het blauw van de wilde hyacint voor een kleurrijk tapijt. Het gebied is vrij toegankelijk op bestaande wegen en gemarkeerde paden. Voor de wandelaars onder ons raden wij één van de wandelroutes aan in het natuurgebied. De Eikelmuisroute is 7 km lang en de Vuursalamderroute is 7,5 km. Uiteraard is het wandelen geen must maar een aanrader!

 

Voor we de brouwerij bezoeken stoppen we nog even in het friet- & praatcafé ‘In Den Trap op’. In 2020 hebben Sabine Dewolf en Yves Wynendaele het bekende wielercafé ‘In Den Trap Op’, met succes, nieuw leven ingeblazen. In Den Trap Op is een friet-& praatcafé waar een snelle afhaal in de frituur mogelijk is maar je kan ook gezellig frietjes of huisbereide gerechten eten in een gezellig interieur. Ontdek ook de vele heerlijke streekbieren of een glaasje wijn. In het landelijk gezellig café met zonnig buitenterras kan je verder genieten van enkele koffiespecialiteiten en gebak. Je zal hier niet buitenkomen met honger, noch dorst!

Brouwerij Roman – km 77

Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde.

Laatje rondleiden in de oudste familiebrouwerij van het land, overgedragen van generatie op generatie sinds 1545. Ontdek het verhaal, ervaar het brouwproces en proef de passie voor bier! Het bezoek duurt +/- 2 uur en omvat een rondleiding met gids, een degustatie en een geschenkpakket. Opgelet: in de brouwerij zijn er vrij veel trappen. Voor mensen die slecht te been zijn of rolstoelgebruikers is het helaas niet mogelijk om de toer te volgen ... en rijden en drinken gaan niet samen.
Plan hier je bezoek.


In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle Romy Pils. In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber, een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren 'Ename' en 'Mater Witbier', een troebeltarwebier. Later volgden ook nog 'Black Hole', 'Adriaen Brouwer Dark Gold' en 'Gentse Strop'. Sinds 2013 komt er ook een jaarlijks kerstbier op de markt: 'Adriaen Brouwer Wintergold'. De huidige bedrijfsleiders zijn Carlo en Lode Roman . In 2017 werden bij een grote vernieuwingsoperatie 'Romy Pils', 'Mater Witbier' en 'Black Hole' hernoemd naar respectievelijk 'Roman Pils', 'Roman Blanche' en 'Roman Black Label', de zogenaamde 'Roman Range'.

Brouwerij Roman - Mater (Oudenaarde)

Ohiobrug – km 86

De Ohiobrug is een brug over de Schelde en wordt gekenmerkt door vier bizonbeelden met bronzen gedenkplaten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brug in 1914 opgeblazen door het Belgisch leger om de Duitse aanval te vertragen.

 

Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op sociale media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes /@de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.

 

We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

Horecatips op de route:

Het Bruggenhuis (+/- km 48)

Het Bruggenhuis in Overboelare is een gezellige taverne en muziekcafé, een trefpunt voor natuur-, cultuur- en muziekliefhebbers.

Klik hier voor meer info.

't Barrakske (+/- km 63)

’t Barrakse kan men terugvinden op de top van de Hoppebergin de provincie Henegouwen. Je kan er genieten van de Belgische klassiekers ofeen lokale biertje nuttigen. Open van woensdag t.e.m. zondag vanaf 12u – 21u.

Klik hier voor meer info.  

In den Trap Op friet- & praatcafé (+/- km 76)

Sabine Dewolf en Yves Wynendaele hebben in 2020 het bekende wielercafé ‘In Den Trap Op’, met succes, nieuw leven ingeblazen. In Den Trap Op is een friet-& praatcafé waar een snelle afhaal in de frituur mogelijk is maar je kan ook gezellig frietjes of huisbereide gerechten eten in een gezellig interieur. Ontdek ook de vele heerlijke streekbieren of een glaasje wijn. In het landelijk gezellig café met zonnig buitenterras kan je verder genieten van enkele  koffiespecialiteiten en gebak. Je zal hier niet buitenkomen met honger, noch dorst!

Klik hier voor meer info.  

De Valleihoeve(+/- km 94)

Gezellig terras op de hoeve waar je steeds heerlijke hoeveproducten kunt nuttigen of verkrijgen om thuis verder van te genieten. Naastdit alles bieden wij ook valleigolf aan. Een leuke plattelandsactiviteit middenin de weide voor jong en oud. Open op maandag t.e.m.woensdag 14u-19u & zat-zon 10u-21u / Sept-maart enkel op wo & zat.

ADRES: Rooigemstraat 15, 9750 Huise – http://www.valleihoeve.be/

 Klik hier voor meer info.   

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de begunstigde kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouwgeschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

Instagram
o  Facebook
o  Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

Plan je een daguitstap met je gezin of vrienden? Een uitje met je ouders en/of grootouders? Je kan een daguitstap combineren met een brouwerij bezoek of een wandeling in de natuur, huur een 2cv, huur een Dyane of huur een Méhari en ontdek de Vlaamse Ardennen op een originele manier. Je kan er ook een meerdaagse van maken. Je kan een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari bij De2Pk’tjes te Kruisem, Kruisem is gelegen aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Je kan reeds een 2cv huren, Dyane huren of Méhari huren vanaf een halve dag.

No items found.