August 2, 2022

Toeristische autoroute - Burreken

Je vertrekt bij De2Pk'tjes via landelijke wegen richting het Burreken. Het NATUURGEBIED is één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. tip WANDELING: Eikelmuisroute (7 km) en/of Vuursalamanderroute (7.50 km). We rijden o.a. via Huisepontweg, Oude Kwaremont, Monument Karel Van Wijnendaele, Knokteberg, Ronde van Vlaanderenstraat, Paterberg, Kruisberg, Ganzenberg, Het Burreken, Leberg, Mullem, ... (Reistijd 1 dag - 93 km)

 DAGUITSTAP in de Vlaamse Ardennen - Burreken autoroute

Vandaag hebben we een 2PK gehuurd bij De2Pk'tjes voor een ontspannend daguitstap in de Vlaamse Ardennen. De route gaat in een grote lus rond Oudenaarde. We rijden bijna uitsluitend via pittoreske & landelijke wegen richting het natuurgebied Burreken. We bereiken het natuurgebied na 62 km. Voor de wandelaars onder ons raden wij één van de wandelroutes aan in het natuurgebied. De Eikelmuisroute is 7 km lang en de Vuursalamderroute is 7,5 km. Uiteraard is het wandelen geen must maar een aanrader! Je kan een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren bij De2Pk’tjes voor 1 dag aan €175,00. Vertrekken bij De2Pk'tjes om 09u30 en terug om 17u30. Voor we vertrekken krijgen we eerst een woordje uitleg over de auto’s en rollen we het dakje open van de 2cv, Dyane of Méhari en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren, Dyane ter huren of Méhari te huren.

Schietsjampettermolen - km 9

Schietsjampettermolen - Wannegem-Lede

Deze staakmolen kende een bewogen geschiedenis. Al in de 16de eeuw stond op deze plaats in Wannegem-Lede een windmolen. Deze molen, in de volksmond 'Grote Molen' of 'Steyaertsmolen' genoemd, waaide op 27 oktober 1959 om.
De huidige molen werd in 1981 overgebracht vanuit het West-Vlaamse Houtave (Zuienkerke). Dat verliep niet zonder problemen. Tijdens de ontmanteling wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. De molen kreeg op die manier zijn naam.

Aan de voet van de Schietsjampettermolen, gelegen langs de Huisepontweg, staat een oriëntatietafel geplaatst. Het gemeentebestuur verkreeg hiervoor de steun van de VZW Toerisme Vlaamse Ardennen en van moleneigenaar Etienne Van Hoe. Vanaf deze stek zijn zelfs de torens van Gent zichtbaar! De Dienst Toerisme Oost-Vlaanderen plaatste er ook een verrekijker.

Kwaremont – km 22

De Kwaremont (ook wel Nieuwe Kwaremont genoemd) is een helling in de Vlaamse Ardennen gelegen in de gemeente Kluisbergen. De Kwaremont is meermaals opgenomen in de Ronde van Vlaanderen en boezemde ontzag in. De Kwaremont bestond tot 1965 geheel uitkasseien met daarnaast een fietspad in grind. In 1965 werd de eerste 400 meter vanuit Berchem geasfalteerd, een jaar later volgde de rest van de helling. In 1973 werd de Oude Kwaremont ontdekt, deze werd direct in 1974 opgenomen in de Ronde.


Monument Karel Van Wijnendaele – km 35

Karel Van Wijnendaele was een pionier van de Vlaamse sportjournalistiek. Hij was de vijfde in een gezin van vijftien kinderen. Omdat de leerplicht in België nog niet was ingevoerd, ging Van Wijnendaele vanaf zijn veertiende levensjaar werken. In 1912 stichtte hij met enkele andere journalisten de sportkrant Sport Wereld. Het jaar daarop werd hij hoofdredacteur en organiseerde hij ter promotie van zijn krant voor de eerste maal de Ronde van Vlaanderen. Nadat het blad tijdens de Eerste Wereldoorlog niet meer verscheen, hervatte Van Wijnendaele in 1919 zijn activiteiten in Sport Wereld. Hij werd in 1925 mede-eigenaar en in 1931 eigenaar van het blad, tot het in 1939 evenals de Ronde overgenomen werd door Het Nieuwsblad. Tot zijn overlijden bleef hij er de sportrubriek leiden. Karel "Koarle" Van Wijnendaele verbond de wielersport met de Vlaamse ontvoogding. Hij voedde de mythe van de flandrien, de eenvoudige volksjongen die door middel van taaie wilskracht een kampioen kon worden.

Ronde van Vlaanderenstraat

1,2 kilometer lang is de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont. 1.200 meter lang word je ondergedompeld in de koers. Bekijk tien levensgrote portretten van helden die de tegenstand op een hoopje reden en zo op het hoogste schavotje van de Ronde belandden. Bewonder de mozaïek waarin de 76 Ronde winnaars werden verwerkt. Die vind je terug aan het monument van Karel Van Wijnendale en is een emotioneel eerbetoon aan de iconen van de wielerwereld.

We komen aan bij het Natuurgebied, dit is het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. In en rond het Burreken zijn er twee bewegwijzerde wandelroutes (Eikelmuisroute en Vuursalamanderroute). Op die routes kan je alle verschillende habitat en landschapstypes van het Burreken zien. Wie van poëzie houdt, kan nu ook een drie kilometer lang poëziepad volgen. De poëziewandeling is een onderdeel van de vuursalamanderroute. Op een dertigtal houten panelen staan fragmenten van gedichten. De cursisten Literaire Creatie van de Oudenaardse Academie hebben hier hun zielsroeselen over 't Burreken op papier gezet. De dichters refereren aan wat er te zien is of wijzen op landschappelijke pareltjes als unieke bomen, struiken of dieren. Verder werd een bramentuin aangelegd met alle lokale variëteiten van de soort.
Meer info kan je hier vinden.

Uitkijkpunt 't Bosgat - km 59

In 2021 werd het uitkijkpunt volledig hernieuwd met een houten uitkijkplatform.  Op deze plaats kan een picknick genuttigd worden aan de picknicktafel of languit gemijmerd worden over het uitzicht van de vallei van de Maarkebeek. Neem ook zeker eens de trap naar beneden. In deze trap werd een gedicht van Jeroen Theunissen verwerkt. Het uitkijkpunt ligt op het parcours van de Omer Wattez wandelroute. Maarkedal moet je beleven!

Het Burreken – km 62

Het Burreken is een beschermd natuurgebied van 220 hectaren, waarvan momenteel 33 ha door Natuurpunt als reservaat worden beheerd. Talloze bronbeekjes ontspringen er uit de al even talrijke bronnetjes en hebben in zich in het verleden diep in het landschap ingesneden. De begroeiing in dit zwaar golvende bosgebied is de typische bronbosvegetatie: zwarte els, gewone es en hazelaar. Vooral in het voorjaar is het Burreken spectaculair mooi om te bezoeken. Dan zorgen onder meer het wit van de bosanemoon en het blauw van de wilde hyacint voor een kleurrijk tapijt. Het gebied is vrij toegankelijk op bestaande wegen en gemarkeerde paden.

Brouwerij Roman – km 72

Als oudste familiebrouwerij van België, staat Brouwerij Roman bekend om haar rijke assortiment aan bieren.  Deze worden één voor één gebrouwen op ambachtelijke wijze, met traditioneel vakmanschap en veel liefde voor het bier en dat al bijna 5 eeuwen lang … Je kan de brouwerij ook bezoeken. Het bezoek duurt +/- 2 uur en omvat een rondleiding met gids, een degustatie en een geschenkpakket. 

Klik hier voor meer info.

Tissenhovemolen – km 74

Omwille van zijn uitzonderlijke ligging en panorama, de torens van Gent en Deinze zijn met het blote oog zichtbaar, gebruikten de Duitsers hem in de Tweede Oorlog als uitkijkpost. Op 28 maart 1956 werd de molen beschermd als monument. De molenweg, de kasseiweg De Jagerij, werd op 30 april 2004 beschermd als monument. In 1975-1976 onderging de molen een ingrijpende, maalvaardige restauratie.

Mullem – km 85

Mullem is een beschermd dorp dat tot een van de mooiste van Vlaanderen behoort. Het geeft een perfect beeld van hoe een dorp er de voorbije eeuwen uitzag. Sinds 1977 hoort Mullem bij Oudenaarde. De okergele huizen – het kleur van de lokale adel – fungeerde meer dan eens als filmdecor.


Huisekoutermolen – km 87

Staat in een beschermd landschap, voor de windvang. Deze molen was vanaf 1971 de eigendom van Paul Bauters, schrijver van de boeken, “Kracht van Wind en Water” en “Molens in Vlaanderen”.
Zowel de molen als de site zijn als waardevol erfgoed door de overheid erkenden dan ook uitdrukkelijk beschermd tegen de ijver van grondspeculanten en verkavelaars.

Een historisch detail is dat molens in de regio tijdens de slag van Oudenaarde (1708) dienst deden als uitkijkpost voor de aanvoerders van legers.

 

Bij aankomst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen, als je uw foto’s post op social media vergeet ons niet te taggen met #de2pktjes en/of @de2pktjes. Voor een afzakkertje na deze mooie dag met de oldtimer Citroën 2cv gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt van De2Pk’tjes. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

 

Horecatips op de route:

In de Zon (+/- km 33)

De Zon is wellicht één van de gezelligste eet-cafeetjes in Vlaanderen en je vindt het aan de top van de mythische Oude Kwaremont. Mede dankzij huisgemaakte gerechten op de kaart, kreeg ‘In de Zon’ de naam en faam om een ‘eethuis’ met de glans van vroeger te zijn.

Klik hier voor meer info.

D’Ouwe Hoeve (+/- km 35)

d’Oude Hoeve dateert van midden 19de eeuw en ligt in de Ronde van Vlaanderenstraat in Kwaremont, vlak bij het Kluisbos. In 2015 durfde Joëlle het aan om dit café nieuw leven in te blazen, zonder afbreuk te doen aan het authentiek karakter.

Klik hier voor meer info.

’t Hof Wijmenier (+/- km 53)

‘t Hof Wijmenier is een leuk weekend café met een uitgebreide streekbierenkaart, enkele leuke biercocktails en leuke dingetjes om de kleine honger te stillen. Binnen bij de kachel of buiten op het aangenaam zuiders terras is het leuk vertoeven voor jong en oud.

Klik hier voor meer info.

In den Trap Op (+/- km 71)

Sabine Dewolf en Yves Wynendaele hebben in 2020 het bekende wielercafé ‘In Den Trap Op’, met succes, nieuw leven ingeblazen. In Den Trap Op is nu een gezellig friet-& praatcafé met huisbereide gerechten in een authentiek interieur. In het landelijk gezellig café met zonnig buitenterras kan je verder genieten van enkele  koffie specialiteiten en gebak. Je zal hier niet buitenkomen met honger, noch dorst!

Klik hier voor meer info.

In de Kroon (+/- km 85)

In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.

Klik hier voor meer info.

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de ontvanger kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouwgeschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

o  Instagram
o  Facebook
o  Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

No items found.