August 2, 2022

Toeristische autoroute - 2 daagse in de Vlaamse Ardennen

2 daagse autorondrit met een 2pk, Dyane en/of Méhari. Op dag 1 starten bij De2Pk'tjes en rijden we via de prachtige Vlaamse Ardennen naar B&B Au Mont des Collines te Ellezelles. Dag 2: Na een stevig ontbijt rijden we via de Zwalmstreek terug naar De2Pk'tjes. Een derde dag kan zeker bijgeboekt worden, dan kunnen jullie genieten van de vele wandelroutes in Pays des Collines. (Reistijd: 2 dagen - 193 km)

2 daagse uitstap van de Vlaamse Ardennen naar Pays des Collines

Vandaag hebben we een 2PK gehuurd bij De2Pk'tjes voor een heerlijke 2 daagse. We rijden op de eerste dag via o.a. het Centrum Ronde van Vlaanderen, Koppenberg, Kluisberg, Knokteberg, Oude Kwaremont, Monument Karel van Wijnendaele, Hotondmolen, … Op dag 2 passeren we o.a. Kanarieberg, Louise-Marie, De Muur, Bosberg, Zwalmmolen. De totale route is 193 km lang en gaat bijna uitsluitend via pittoreske landelijke baantjes. Op dag 1 leggen we 96 km af en op dag 2 huppelen we 97 km met de Citroën 2cv.  Je kan een 2cv huren, Dyane huren en/of Méhari huren voor 2 dagen aan €275,00 incl. 1 volle tank benzine (+/-250 km). Vertrekken bij De2Pk'tjes om 09u30 en terug de dag erop om 17u30. Voor we vertrekken krijgen we eerst een uitleg van de wagentjes en rollen we het dakje open van de 2cv en genieten zo van een cabrio in een handomdraai.

Klik hier om een 2pk / 2 cv te huren.

Mullem - km 13

In centrum van Mullem zijn alle huizen verplicht in het okergeel, dit is het kleur van het wapenschild van de lokale adel. De huizen zijn al okergeel sinds de tijd dat edellieden nog het hoge woord voerden. Wat verder in de Mullemstraat staat het kerkje (toegewijd aan Sint-Hilarius) met zijn stevige vierkante toren uit de 11de eeuw.

 

Markt van Oudenaarde – km 28

Stadhuis

Het stadhuis van Oudenaarde werd gebouwd in de 16de eeuw en is in Brabantse laatgotische stijl gebouwd door architect Hendrik van Pede, bouwmeester van Brussel. De 40 m hoge belforttoren wordt bekroond door de legendarische figuur van Hanske de Krijger, een 2 m hoog koperen soldatenbeeld met de stedelijke banier. De Stedelijke Dienst voor Toerisme (een klein museum op zich) is in het Stadhuis gevestigd.

Sint-Walburgakerk

Sint-Walburgakerk - Oudenaarde

De collegiale Sint-Walburgakerk met haar majestueuze toren domineert de stad. Van de vroeg gotische kerk, waarvan de bouwwerken aanvingen in de eerste helft van de 12de eeuw, rest nu nog slechts het koor in Doornikse kalksteen. In de 15de eeuw werd beslist de kerk te herbouwen in Brabantse gotiek maar men voltooide slechts de toren en de benedenkerk. In 1534 werden de werken stopgezet. Het resultaat is een schitterend spel van Doornikse en Brabantse gotiek.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Beleefde de unieke sfeer van de Ronde van Vlaanderen in het Centrum Ronde Van Vlaanderen - CRVV. In het belevingsmuseum kruipt u in de huid van een renner en ervaart u zelf wat het betekent om deel uit te maken van Vlaanderens Mooiste. Stap ook eens binnen in brasserie 'De Flandrien' alwaar u omgeven doorwielermemorabilia kan genieten van een Flandrienbier of een spaghetti Boononaise. Of bezoek de Rondeshop waar je naast de Ronde producten ook wielerboeken en toeristische (fiets)kaarten kan verkrijgen.

 

Koppenberg – km 34

De Koppenberg werd voor het eerst ingevoegd in het traject van de Ronde Van Vlaanderen in 1976, maar na de valpartij van de Deense wielrenner Jesper Skibby tijdens de wedstrijd van 1987 werd de Koppenberg voor lange tijd uit het parcours geschrapt uit veiligheidsoverwegingen. Pas nadat de Koppenberg volledig opnieuw aangelegd was in 2002, zette de organisatie van Vlaanderens Mooiste het licht op groen om het peloton opnieuw over de Koppenberg te sturen. De Koppenberg (bijnaam: de bult van Melden) is een heuvel nabij het Belgisch dorp Melden in de Vlaamse Ardennen. De Koppenberg is 79m hoog.

Koppenberg

Tiegemberg – km 60

De Tiegemberg, in de volksmond gekend als het Vossenhol, kreeg zijn mythische status tijdens het WK wielrennen van 1957. Het Vossenhol was toen de enige echte hindernis. De Tiegemberg is een heuvel in Tiegem bij Anzegem. Met een hoogte van 82 meter is het een van de hoogste toppen in het interfluvium van Schelde en Leie. 

Kluisberg – km 71

De Kluisberg (Frans: Mont de l'Enclus)is een heuvel in de Vlaamse Ardennen, op de grens van Vlaanderen en Wallonië. De Kluisberg is 141 meter hoog. De Kluisberg is een omvangrijk natuur-en recreatiegebied. Op de top zijn verscheidene toeristische tearooms en restaurants gevestigd.  De Ronde van Vlaanderen hijst zich regelmatig over de Kluisberg. Maar ook de Ronde van Frankrijk trok al vijf keer over deze bult.

Knokteberg – km 77

De Knokteberg is een helling in de Vlaamse Ardennen in de gemeente Kluisbergen, vernoemd naar het gehucht Knokt op de top. De helling wordt ook wel Côte de Trieu genoemd, naar het gehucht Trieu aan de voet. De helling is 14 maal beklommen in de Ronde van Vlaanderen.

Hotondmolen – km 80

Op de grens van Ronse en Zulzeke, daar ligt hij: de Hotondberg. Hij is met zijn 145 meter de hoogste heuvel van de Vlaamse Ardennen en dus ook van de provincie. In 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Hotondmolen onttakeld. Dat wil zeggen: er kon geen graan meer gemalen worden. De molen met de witte romp werd een uitkijktoren, met sinds 1957 een oriëntatietafel op het plat dak. Ga er zeker eens kijken, want het panorama is onvergetelijk. Je kan hier ook iets drinken en / of eten. Hotond, een berg vol mogelijkheden.

 

Na 96 km komen we aan bij onze B&B Au Mont des Collines waar we aangenaam ontvangen worden door de gastheer en gastvrouw. Wie houdt van rust, natuur, ontspannen zal op deze locatie zijn hartje kunnen ophalen. U logeert in een volledig gerenoveerde, eeuwenoude schuur. Ze staan steeds klaar om jullie uitleg te geven over alle bezienswaardigheden in de streek aan beide kanten van de taalgrens (Wallonië of Vlaanderen). 's Morgens start de dag met een heerlijk uitgebreid ontbijt in de veranda die aangebouwd is aan het woonhuis naast de B&B.
Naast de B&B is er ook een vakantiewoning met buiten jacuzzi op het domein. Deze staat constant op 40 graden ingesteld, kortom een trekpleister.
’S Avonds zijn er verschillende lekkere restaurants in de buurt, vraag gerust wat advies in de B&B.
B&B & Gîte Au Mont des Collines

Rusthuis Louise-Marie - km 104

De eerste steen werd gelegd in 1900 en in 1902 werd het gebouw, toen reeds als rusthuis geconcipieerd, voltooid. Het gevelwerk van het gebouw bleef in de loop der jaren zo goed als ongewijzigd. Binnen werden er uiteraard enkele malen renovatiewerken uitgevoerd, echter steeds met respect voor het unieke kader van het gebouw.

De Muur van Geraardsbergen – km 134

De Muur is 14 maal opgenomen geweest in de Ronde van Vlaanderen. In de jaren '50 van de vorige eeuw wat het een volledige kasseiweg, sinds 1970 zijn de eerst 325 meter asfaltweg en daarna kasseiweg. De helling kent een hoogteverschil van 68 meter (top op 101 meter), een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1% en een maximum van 20%.

Sint-Maria-Oudenhove – km 158

Tot 2019 kon je hier regelmatig de kunstenaar Panamarenko en zijn vrouw Eveline Hoorens zien wandelen in de omgeving van Sint-Maria-Oudenhove. In dit prachtige dorp leefden ze jaren samen. Panamarenko overleed hier op 14/12/2019.

IJzerkotmolen – km 178

De IJzerkotmolen is een bovenslag watermolen gelegen op de rivier de Zwalm in de Zwalmvallei in de Belgische deelgemeente Sint-Maria-Latem.
Deze watermolen heeft een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 15e eeuw en werd afwisselend gebruikt als ijzermolen, kopermolen, papierfabriek, olieslagerij, graanmolen en uiteindelijk brouwerij. De eerste geschreven sporen gaan terug naar 1412. Oorspronkelijk stonden er twee aparte molens vlak naast elkaar op beide zijden van de oever.

De Kaaihoeve – km 181

In Zwalm werden belangrijke sporen gevonden uit de Gallo-Romeinse periode. Uit het Gallia Belgica van Julius Caesar weten we dat het gebied langs deze kant van de Schelde bevolkt werd door de Nerviërs. Zij controleerden een belangrijke handelsroute die van Boulogne naar Keulen liep. Langs de Schelde bevonden zich toen al een aantal overslagzones voor goederen, zoals ook hier het geval was.
In 1993 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als natuur educatief centrum van de provincie Oost-Vlaanderen. Dankzij het landinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij werd dit stukje Scheldevallei een mooi natuurgebied.

Loop zeker eens binnen in de Kaaihoeve en de bijhorende natuurtuin. Meer info hier.

Brouwerij Contreras – km 185

Op het hoogste punt van Gavere stond in de 19de eeuw het landbouwbedrijf van de familie Latte. Het omvatte, naast de boerderij, ook een windmolen en een brouwerij. Ongewoon was de combinatie landbouwer-brouwer in die tijd niet. Het waren beide arbeidsintensieve stielen, die nog lang niet de huidige vormen van mechanisering kenden. Ze waren bovendien complementair, want in de zomer werd op het veld het graan geteeld, dat in de winter zelf werd gemout en verwerkt in de eigen brouwerij.
Hier kan je een overzicht terugvinden van de bieren die er gebrouwen worden.

 

Bij terug komst bij De2Pk’tjes overhandigen we de sleutels en vragen we nog om een foto te nemen van ons allen samen. Na een mooie rondrit gaan we nog iets nuttigen bij één van de aangeraden horeca zaken in de buurt. Deze lijst hebben we per mail ontvangen enkele dagen voor aanvang van de huurdatum.
We steken veel tijd in het uitwerken van deze routes en hopen dat jullie ervan genieten, uiteraard zijn  jullie vrij om nadien een berichtje na te laten hoe je de route ervaren hebt, dit kan via Google recensies of Facebook ... je zal ons er zeker blij mee maken ;-).

Horecatips op de route:

In de Kroon (+/- km 13)

In De Kroon is gelegen in de dorpskern van het schilderachtige Mullem. Het etablissement heeft een typisch landelijk karakter en is bekend vanwege zijn grondig geselecteerde bier- en wijnkaart.

Klik hier voor meer info.

De Valleihoeve (+/- km 15)

Gezellig terras op de hoeve waar je steeds heerlijke hoeve producten kunt nuttigen of verkrijgen om thuis verder van te genieten. Naast dit allesbieden wij ook valleigolf aan. Een leuke plattelandsactiviteit midden in de weide voor jong en oud.

Klik hier voor meer info.

Peleton café (+/- km 28)

Het Peloton Café is dé ideale ontmoetingsplaats voor iedere wieler liefhebber. Het Peloton Café is gelegen in het Centrum Ronde Van Vlaanderen.

Klik hier voor meer info.

De Carillon (+/- km 28)

Zeventiende Eeuws bak- en zandstenen huisjes van tweebouwlagen, met in- en uitgezwenkte top onder afzonderlijke zadeldaken. De enige twee resterende diephuisjes van een rij van elf, palend aan het koor van de St.Walburgakerk, gebouwd op het vroegere kerkhof.

Klik hier voor meer info.

Hotond (+/- km 80)

Het Hotond Café bevindt zich in de Hotond molen. Deze stenengrondzeiler werd in 1945 ontmanteld en is intussen omgebouwd tot een uitkijktoren. De Hotond bevindt zicht op het hoogste punt van O-VL,  nl. 145 m boven de zeespiegel en heeft een indrukwekkend zicht over de Vlaamse Ardennen.

Klik hier voor meer info.

’t Barakske (+/- km 113)

De keuken is open vanaf 12 tot 14u en van 18 tot 21u. Tussendoor kan u hier steeds terecht voor een drankje & een klein hapje! Gesloten op dinsdag

Klik hier voor meer info.

Moeder Agnes (+/- km 122)

Al 25 jaar ontvangt Moeder Agnes jullie in de familiale hoeve. Gwénaël en Audrey bieden jullie een klassiek maar gulle keuken aan dat perfect overeenkomt met de seizoenen. 

Klik hier voor meer info.

Klein Zwitserland (+/- km 177)

Het cafeetje ligt zalig verscholen in het groen, maar is niet gemakkelijk te vinden. Je rijdt best naar de Zwalmbeekhoeve, Wafelstraat48, Munkzwalm. Rechts naast de hoeve rijd je het doodlopende straatje in dat uitkomt aan het cafeetje.

Klik hier voor meer info.

Om de route(s) te downloaden ga naar ROUTES of klik hier.

Een rit met een 2cv, Dyane of Méhari cadeau doen?

Een verjaardag, jubileum, uit liefde of iets anders te vieren? Een 2pk huren, Dyane huren en/of Méhari huren? Schenk een originele cadeaubon! U kiest het bedrag, de ontvanger kiest wanneer hij die wilt gebruiken! De ontvanger kan dan met ons een afspraak maken om de cadeaubon te verzilveren en te gaan genieten met onze mooie 2pk’tjes.

De geschenkbonnen zijn steeds 1 jaar geldig, opgelet: niet inwisselbaar voor cash. Wij sturen je de cadeaubon op per mail (na ontvangst betaling) zodat je die zelf direct kan uitprinten. Ideaal als je jouw geschenk direct wil geven! De cadeaubon kan u rechtstreeks per mail verzenden naar de begunstigde of zelf afdrukken. Je kan deze 24/07 bestellen en ontvangen.

Koop hier je cadeaubon.

Volg ons op Sociale Media

o  Instagram
o  Facebook
o  Pinterest  

Lees ook:

- Logeren in de Vlaamse Ardennen    

- De mooiste autoroutes in de Vlaamse Ardennen

No items found.